Övrig info

I denna flik kommer du kunna läsa om lite tips och råd samt allmän information.

Noskvalster
Noskvalster, Pneumonyssoides caninum, är ofarliga parasiter som bara trivs i hundnosar. I dagsläget har förekomst av noskvalster rapporterats från i stort sett hela världen men är störst i Skandinavien
Man vet inte med säkerhet hur kvalstren sprider sig mellan hundarna men det verkar troligt att de smittar via direktkontakt hundar emellan. Eventuellt kan det också hända att en hund smittas indirekt eftersom kvalstren kan överleva ganska länge utanför nosen.
Hundar med noskvalster kan uppvisa olika symtom men vanligen rör det sig om symtom från de övre luftvägarna i form av till exempel nysningar, fnysningar, inåtvända dragningar och försämrat luktsinne. Oftast är allmäntillståndet opåverkat.
Eftersom man vet att noskvalster är smittsamt mellan hundar så rekommenderar vi att under behandlingsperioden på tre veckor, att hunden inte kommer i kontakt med andra hundar. Skulle det vara så, så kan behandlingen komma att behövas göra om.
Det vi använder oss av för behandling är Ivomec som ges i sprutform. Dessa sprutor ges i tre omgångar med en veckas mellanrum.

Kemisk kastrering
Som alternativ till kirurgisk kastrering finns på hanhund möjlighet att kastrera den kemiskt. Nuförtiden görs detta via ett implantat som heter Suprelorin som injiceras in under huden. Hunden behöver inte sövas inför detta ingrepp. Medlet har effekt i ca 6 månder -1 år och gör att hundens testosteronnivåer blir lika låga som av en kirurgisk kastrering.

Efter att medlet slutat verka tar det olika lång tid innan hunden återfår sina normala testosteronnivåer igen. Kemisk kastrering rekommenderas inte till individer som ska användas i avel. För- och nackdelar liknar de vid kirurgisk kastrering. Många väljer att prova en kemisk kastrering innan man beslutar sig för en kirurgisk.

Fetma
Fetma är ett väldigt stort bekymmer hos både hund och katt. Ett bekymmer som egentligen är lätt att åtgärda genom foder och motion. Något man ofta inte tänker på som djurägare är att kastrerade djur lägger fettet annorlunda vilket gör att dom har en starkare tendens att gå upp i vikt. Det är alltså väldigt viktigt att anpassa fodret till djuret, ifall det skulle vara kastrerade eller inte. Foder som är anpassade för kastrerade djur har oftast betydligt mycket mer fibrer och betydligt mycket mindre fett och kalorier, vilket i sin tur vänds om till fett. Foder med etiketterna ”neutered dog/cat” är de foder som Ni ska använda er av. Skulle Ni vara oroligt eller fundersamma över det foder Ni utfodrar till era djur, tveka inte att kontakta oss och fråga.
Utöver fodret är det självklart viktigt att djuret får så mycket motion så möjligt, att vara ute och röra på sig är inte bara viktigt för vikten utan också för resterade kropp, såsom kondition, muskeluppbyggnad och välmående.

Varför är fetma så farligt för djuret? Jo, det är för att det sliter fruktansvärt på leder och resterande organ inne i kroppen. Naturligt blir det att djuret orkar mindre och blir sjukt. Överviktiga djur har större tendens att få artros, om det skulle vara så att djuret har artros underlättar det också för djuret ifall de skulle vara lättare i kroppen. Detta är för att det gör mindre ont och det blir lättare för dom att röra sig. Vi erbjuder viktreducerande foder vid övervikt, det finns olika märken för detta så kontakta gärna oss så hjälper vi er välja rätt!