Operation & Röntgen

operationOperation

Vi utför operationer, allt från enklare sårskador till mera avancerade operationer. Vi har inga särskilda operationsdagar utan vi lägger våra operationer varje morgon alla dagar i veckan. Skulle det vara så att det är ingrepp som vi inte kan ta oss ann så hänvisar vi till Falu Djursjukhus eller Strömsholm där det finns speciallister.

Inför planerad operationsdag skall djuret vara fastande. Alltså ingen mat eller vatten efter midnatt. Detta är för att både hund och katt har en tendens att bli illamående av sövningen och det underlättar för dom om magen är tom.

Eftervård för operationerna varierar efter den typ av ingrepp som utförts. Men det som gäller alla är att ta det lugnt första dagen samt ta det lugnt med mat och vatten efter djuret kommit hem då de har en tendens att bli lite illamående i samband med uppvaknande och bilåkning. Vi brukar säga att man bör vänta 2-3 timmar efter ni har kommit hem innan ni ger dom något att äta/dricka.

Djuret får vara kvar hos oss till eftermiddagen då det är piggt och kan gå hem igen. Operationer som kräver stationär eftervård remitterar vi till Djursjukhus och då i första hand till Falu Djursjukhus.

Röntgenrontgen

Röntgen är ett bra hjälpmedel vid undersökning av skelett och dess leder samt även vid undersökning av mjukdelar såsom hjärta, lungor, bukorgan m.m. 2009 installerade vi en digital framkallningsmaskin som ger oss en bra bildkvalitet och större möjligheter att diagnosticera sjukdomar. Detta gör att bilderna vi tar direkt kommer upp på våran dator som gör det snabbt och enkelt för oss att få fram en diagnos.

Vissa positioner är mer eller mindre krävande för hunden/katten, så det kan tillkomma sövningsmedel för att lättare få så exakta bilder så möjligt. Har ni en planerad röntgen inbokad, försök se till att djuret har varit fastande i minst 8 timmar innan röntgen för snabbast verkande medel.