Djurets sista vila

Dagen kommer tyvärr, den dagen man måste ta farväl av en älskade familjemedlem. Ett beslut som aldrig blir lättare, trots alla gånger man har gått igenom det. Den dagen kan uppstå av olika skäl, såsom sjukdom eller allmänt på grund av ålder som gör att kroppen bara inte orkar hänga med längre. Trots anledningen är det ett svårt beslut att fatta, men skulle det vara så att man fortfarande är tveksamt så undersöker vi självklart djuret och tillsammans med våran veterinär kan ni komma fram till ett beslut.
Foder

Några saker som kan vara bra att tänka på om man har fattat beslutet att låta sitt djur somna in, är hur man vill att kroppen ska hanteras efteråt. Här på kliniken har vi ett samarbete med Krema, där ni har valet att utföra vanlig kremering tillsammans med andra djur, eller att separat kremera erat djur där ni även får tillbaka askan i en pappersurna. Även i samband med Krema finns valet att man själv väljer bland olika träurnor samt att man kan beställa en minnesskylt.

Krema erbjuder även att man som djurägare själv kan åka upp med kroppen till Krema i Falun där man får en egen ceremoni.
Var god kontakta Krema ifall ni skulle ha några frågor och funderingar angående det Krema har att erbjuda.

Det går även själv att välja att ta hem kroppen på engång efter avlivning, om man skulle vilja begrava kroppen själv. Skulle det vara så att ni har livsförsäkring på djuret så måste detta tas upp med veterinären som utför en undersökning och som sedan skriver ett livintyg till ert försäkringsbolag. Observera att denna undersökning sker innan djuret fått lugnande. Denna undersökning sker för att fastställa orsaken till avlivningen samt djurets tillstånd. Tyvärr går det inte att skriva livintyg i efterhand utan måste utföras på plats innan avlivningen.

sista_vila

Hur det går till?

Ni får skriva på ett papper där ni medger att djuret får avlivas, detta görs för att undvika krångel och missförstånd runt avlivningen. Denna underskrift sker oftast i samband med betalning som normalt görs innan avlivningen. Detta gör också att man inte behöver stanna kvar efter allt är klart, utan då är det bara att åka hem vilket kan kännas väldigt skönt.

Hund

Hundar får alltid en lugnande spruta och får sitta med sin ägare i lugn och ro (ifall man har valt att vara med) detta görs för att undvika onödig stress. Efter ca 10 minuter när hunden blivit trött appliceras en permanentkanyl in i frambenet. Denna kanyl används för att få in narkosmedlet direkt in i blodet. Detta narkosmedel injiceras in i blodet i en överdos. Detta gör att hunden väldigt lugnt och försiktigt somnar in.

Gamla och sjuka djur kan, precis som vi människor, ha mycket sköra blodkärl som ibland kan brista antingen när man sticker i dem eller när man börjar injicera något i dem. Dessa djur kan också ha mycket lågt blodtryck som gör att det är svårt att finna blodkärlen. Av dessa orsaker är det bra att vara förberedd på att man ibland kan behöva sticka djuret på nytt om ett kärl inte håller.

Katter

Katterna skiljer sig lite från hundarna då de inte får något lugnande innan själva avlivningen. Detta är för att katter har en tendens att bli illamående av det. Genom att inte använda lugnande för denna anledning blir det lättare för de ägare som ska avliva katter. Sedan istället för en kanyl i benet så injiceras narkosmedlet direkt in i buken. Även detta går väldigt lugnt till då katterna inte verkar reagera på narkosen när den injiceras. Även detta tar ca 10 minuter tills de har somnat, men även lite ytterligare tid för hjärtat att stanna.

Djuren kontrolleras noggrant efteråt för att se till att hjärtat stannat ordentligt. Som djurägare får man självklart stanna kvar en stund efter avlivningen och ta farväl. Efter överenskommelse så tar vi hand om kroppen efter att ni har gått, ifall ni valt att kremera. Skulle det vara så att ni valt att själva ta hand om kroppen själva kan det vara bra att man är förbered på att ta med sig en låda eller annat sätt att transportera kvarlevorna på.